Benim Hayatımda Okuduğum En İyi Kitap Babamdır

Said Doğrul tarafından yazıldı. Aktif .

Doğum gününde yanında olamadığım babama…

***

Yıllar öncesine ait bir başka 1Mart’ta, ablamın hediyesinin üstüne yerleştirilmiş bir not kağıdında yazıyordu bu cümle. Küçük yaşların çocuksu kıskançlığıyla, senden istediğim harçlığı harcayarak satın aldığım siyah çorabın özensizce paketlenmiş hazin görünümü ve karmaşık bir el yazısının kırışık bir kâğıt parçasına iliştirdiği klişelerden ötürü hediyeni vermekten vazgeçmiştim.

Çok fazla şey değişmedi baba.

On sekiz yıldır aşina olduğum mavi gözlerin güven veren gülümserliğiyle, alınmasını nedense ve neredeyse her doğumgünü için istediğin bir çift çorap haricinde; hazırlayabildiğim tek şey, çizgisizliğiyle doldurulmayı bekleyen beyaz bir sayfaya üstünkörü karalanmış birkaç paragraf.

Fakat süregelmiş farksızlığıyla, bu mektubu farklı kılan geç kalmış bir tespit var: Benim hayatımda okuduğum en iyi kitap, sensin baba.

Ellisini devirmiş beyaz saçlı bir gencin gözlerinden aktığını ilk kez gördüğüm yaşların boğazıma attığı düğümü insanüstü bir gayretle yutkunmamın üzerinden aylar geçti.

Gurbeti konu edinen arabesk türkülerin varlık sebebini, ağız kurutan heyecanın hiç olmadığı kadar kalp çarptırdığı bir memleketin güzelliğini ve Fevzi Çakmak Caddesinin 51 nolu Beysel Apartmanı son katındaki 16.dairenin ahşap tonlara sahip çelik kapısını açan aile kucağının sıcaklığını; sıradanlaştıkça hızlanan günlerinde İstanbul, daha iyi açıklıyor.

İnsanın başka bir evi olduğu düşüncesini canlı tutan ve İstanbul’un en güzel yerini Bursa’ya dönüş yolu yapan o ev ise, orijinalliğini bana göre salon duvarlarını çepeçevre kaplayan kitap dolu raflardan alıyor.

Aslında bütün kitaplar, tek bir kitabın anlaşılması için yazılmıştır.

Yaradan’ı yaratılmışlara anlatan kırmızı ciltli kitaplar, büyüyen fikirlere yardımcı kafileler suretindeki eserler, mazoşizan dürtülere selam edip renksiz satırlarında kaybolunan hukuksal sayfalar…

Dünyaya geldiğimizde kulağımıza okunan ezanın, giderken kılınacak namazına kadar olan birkaç rekâtlık ömür vaktinde kitap, gözlük ve ışık oldun bana.

Olgun ve dürüst karakterinle en okunulası kitap, bilgin ve zekânla en yararlanılası gözlük, yakışıklı ve kendinden emin duruşunla en sahip olunası ışık.

Ve de beni yetiştirirken aşıladığın tüm parlak, güler yüzlü ve samimi gerçekler sayesinde yönümü bulmamı sağlayan en takip edilesi yol.

O kitabı anlamak için yazılmış ve yaratılmış en kıymetli kitap; hayatımda okuduğum en iyi kitap.

İyi ki doğmuşsun.

Oğlun,

Said

Yazar Hakkında

Said Doğrul

Said Doğrul

İlk ve orta öğrenimini, gözünü açtığı şehirde tamamladı. Hukuk okumak üzere Bursa akvaryumundan İstanbul deryasına kulaç attı. Bir müddet tiyatro ile oyalandı, üç-beş kısa filmimsi çekti. İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku yüksek lisans programında temaşager, aynı kurumda Sosyoloji lisans talebesi. Sıfat değil, eylem olarak ‘yazar’lığını, editörlüğünü de yaptığı Fikir Adası e-dergisinin yanı sıra, sair süreli yayınlarda sürdürüyor. Şu an ise uzak ülkelerde, davulun sesinin geldiği yeri bulmaya çalışıyor. İleride cennetlik olmak istiyor.

 

Kafa Kâğıdı:       |  

Online dergiler Online dergiler