Uluslararası Gençlik Şurası

Haber Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

ULUSLARARASI GENÇLİK ŞURASI

 

Bir önceki (Mart) sayımızda bahsettiğim “Uluslararası Gençlik Şurası” 24-27 Mart olarak belirtilen tarihlerde GreenPark Hotel’de gerçekleştirildi.

3 gece- 4 gün süren organizasyon boyunca birbirinden değerli çalışmalara imza atıldı.

Peki neydi bu UGŞ organizasyonu? Bahsedilen değerli çalışmalar hangi mecralarda yapıldı? Organizatörleri kimdi? Ya katılımcılar nerden geliyordu?

Tüm bu sorulara cevap olmasını temenni ettiğim yazımda programımızın genel çerçevesinden bahsedip, ağırlıklı olarak benim başkanlığını yürüttüğüm grubun çalışmalarına değinmeyi planlıyorum.

Öncelikle bu organizasyon, İstanbul Büyükşehir Belediyesi GENÇLİK MECLİSİ’nin yürüttüğü bir çalışmaydı. Tamamen gençliğe hizmeti gaye edinmiş, çoğunun üniversite öğrencisi olduğu bir gönüllü genç kitleden meydana gelen Gençlik Meclisi, bugüne kadar sayısız çalışmaya imza atmış, ilke olarak “Gönülden Gönüllülük” prensibini benimsemiş profesyonel bir yapıdır.

UGŞ programı, 2023 vizyonunu çizmeyi gaye edinmiş Türkiye’nin aktif gençlerinin bu vizyonda söz sahibi olabilmesi için organize edildi. Şu an parlamentodaki milletvekili sayısına denk gelen 550 adet sayıda katılımcısı olan bu organizasyonda 36 yerel ve 6 yabancı bakanlık tartışıldı.

Organizasyonun ana teması “Genç Bakanlar”dı.. Aslında iki anlama gelen bu ifade birinci olarak “Bakan”, ikinci olarak da “Genç bakış” anlamında kullanıldı.

Organizasyon süresince ülkemizdeki mevcut bakanlıklar konuşuldu, çalışmaları değerlendirildi. Enerji Bakanlığı’ndaki arkadaşlarımız son zamanların popüler konusu Nükleer enerjiyi değerlendirirken, Milli Eğitim bakanlığındaki arkadaşlarımız mevcut eğitim sistemini, bu sistemin problemlerini ve sorunlara getirilebilecek olası çözümleri konuştu. “Yerel bakanlıklar”da çalışan arkadaşlarımız, ülkemizde hâlihazırda bulunan bakanlıklarımız değerlendirip, 2023 vizyonunda bu bakanlıkların ne şekilde fonksiyon göstermesi gerektiğine dair çıkarımlarda bulundular.

Peki ya yabancı bakanlıklar?

Deniz bakanlığı, İnsan Kaynakları ve Beceri Geliştirme Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji bakanlığı, Mekânsal Planlama ve Çevre bakanlığı, Acil durumlar bakanlığı, Gençlik Bakanlığı olmak üzere 6 farklı bakanlığın değerlendirmeleri yapılarak 2023 Türkiye’sinde bu bakanlıklara ihtiyaç olup olunmadığı belirlendi.

Ben ve grubum Gençlik Bakanlığı’nda çalışan (bize göre) organizasyonun en şanslı kesimiydik. Çünkü ele aldığımız her konu, doğrudan bizi ilgilendiriyordu. İşimiz “Gençlik”ti.

Uzun soluklu toplantılarımızda, Türkiye’nin henüz sahip olmadığı bir “gençlik politikası” nın çizilmesine karar verdik. Bu politikayı çizerken de, yabancı ülkelerdeki politikaları değerlendirerek Türkiye’ye en uygun şekilde entegrasyonunu sağlayabilecek bir rota belirledik. Kıstas olarak aldığımız ülkeler, halihazırda bir “Gençlik Bakanlığı”na sahip olan Kırgızistan ve Almanya oldu.

Bunun haricinde 2023 Türkiye’sinde bir Gençlik Bakanlığı kurulmasını talep ettik. Yapılan istatistiksel çalışmalar gösteriyor ki, ülkemiz 2023 yılında %70’lere dayanan bir genç popülasyona sahip olacak. Ve bizler de popülasyonda böyle büyük bir yere sahip olan gençlerin hükümet bazında bir temsilcisi olacağına inandığımız “Gençlik Bakanlığı”nın kurulmasını talep eden bildirgemizi organizasyon bitiminde ilgililere teslim ettik.

Artık bu çalışmalar üst makamların ellerinde.

Bizler çalışmayı bırakmadık, bırakmayacağız.

Ümit ediyoruz ki, 2023 Türkiye’sinin vizyonu adına ülkemizin dinamikleri olan biz gençlerin yapmış olduğu çalışmalar en yakın zamanda meyvelerini verir.

Ahh unutmadan, Gençlik bakanlığı olarak belirlediğimiz sloganımızı sizlerle de paylaşmak isteriz. “Do what you love, love what you do!” (sevdiğin işi yap,yaptığın işi sev)!

Esra Matur

Yazar Hakkında

Haber Editörü

Online dergiler Online dergiler